PTS-ehdotus on tehokas työkalu, jonka avulla taloyhtiö voi säästää remonteissa jopa 30%

PTS-ehdotus antaa taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle selkeän kuvan kiinteistön kunnosta ja kertoo, milloin seuraavat remontit tulisi tehdä.
Mikä on PTS-ehdotus?

Kiinteistöt ovat ihmisten arvokkaimpia sijoituksia, ja tästä omaisuudesta pidetään huolta korjauksilla. PTS-ehdotus on yksi taloyhtiön tärkeimmistä työkaluista, sillä se antaa taloyhtiön hallitukselle sekä isännöitsijälle selkeän kuvan kiinteistön kunnosta ja kertoo, milloin seuraavat remontit tulisi tehdä. PTS-ehdotus auttaa ennakoimaan remontteja, jonka myötä korjauskustannuksissa voidaan säästää tilanteesta riippuen jopa 10-50%.

Mikä on PTS-ehdotus?

PTS-ehdotus tarkoittaa kiinteistön pitkän tähtäimen suunnitelmaa, joka laaditaan yleensä asiantuntijan toimesta. Se tehdään yleensä 10 vuodeksi eteenpäin ja se toimitetaan yleensä osana kuntoarviota.

PTS-ehdotus on tyypillisesti pdf-tiedosto, joka sisältää merkittävät toimenpide-ehdotukset seuraavalle 10 vuodelle. Toimenpiteitä ehdotetaan tietyille vuosille ja niille annetaan usein myös hinta-arviot. Hinta-arviot voivat olla usein hyvinkin suuntaa-antavia.

Markkinoille on tullut moderneja työkaluja, jotka helpottavat PTS-ehdotuksen luontia tai ylläpitoa, kuten EstateApp. Kyseiset työkalut luovat ja ylläpitävät automaattisesti PTS-ehdotusta kiinteistön olemassa olevan datan pohjalta. Digitaaliset työkalut toimivat erinomaisena pohjana kunnossapidon johtamiselle, mutta tärkeimmät rakenneosat olisi silti hyvä käydä läpi vähintään 10 vuoden välein ammattilaisen kanssa.

Digitaalinen työkalu, joka ylläpitää automaattisesti PTS-ehdotusta.
Esimerkki digitaalisesta työkalusta, joka ylläpitää automaattisesti PTS-ehdotuksen tyylistä näkymää, josta hahmotat rakenneosien kunnot reaaliajassa

PTS-ehdotus arvioi kiinteistön nykykunnon ja auttaa ennakoimaan tarvittavia korjauksia.Siinä otetaan huomioon kaikki olennaiset taloyhtiön rakenteet, kuten katot, julkisivu ja putkistot, jotta isoja remontteja suoritettaisiin oikea-aikaisesti, ja säästää merkittävästi rahaa. PTS-ehdotuksen ei ole tarkoitus olla ainoastaan lista tulevista tehtävistä kiinteistön korjauksiin ja kunnossapitotarpeisiin, vaan strateginen työkalu, joka ohjaa päätöksentekoa ja auttaa varmistamaan kulujen pysymisen maltillisina, sekä pidentämään kiinteistön käyttöikää ja pitämään sen hyvässä kunnossa.

Mitä PTS-ehdotukseen sisältyy?

PTS-ehdotukseen sisältyy useampia komponentteja joilla on oma merkityksensä dokumentissa. Siinä yhdistyvät kiinteistön nykytilan arviointi, kunnossapitotarveselvitys, korjaus- ja huoltotarpeiden tunnistaminen ja ajoittaminen, sekä kustannusten arviointi.

Kiinteistön nykytilan arvioinnissa suoritetaan vaadittavat tarkastukset ja testaukset, ja dokumentoidaan niistä kerätty data ja huomiot, suunnittelua ja analysointi varten. Se sisältää kiinteistön rakenteellisen kunnon, sekä sähköjärjestelmien, LVI-järjestelmien ja muiden tärkeiden rakennesosien ja järjestelmien nykytilan. Laaja kuntoarvio luo pohjan PTS-ehdotukselle.

PTS-ehdotukseen sisällytetään kiinteistön nykytilan arvioinnista saatavista tiedoista sekä historiallisista tiedoista luotu ennuste tulevista korjaus- ja huoltotöistä. Ennusteessa tulee esille korjaus- ja huoltotöiden kiireellisyys, sekä niiden kustannusten arviointi. Kiireellisyys arvioidaan ja priorisoidaan kiinteistön turvallisuuteen ja toimivuuteen perustuen. Jokaiselle korjaus- tai huoltotyölle luodaan kustannusarviot ja ne aikataulutetaan huolellisesti pitkän tähtäimen suunnitelmaan.

Kunnossapitotarveselvitys on taloyhtiön hallituksen tekemä arvio, kiinteistön kunnossapitotarpeista. Selvitys kattaa kunnossapitotyöt, jotka ovat olennaisia kiinteistön käytön, ja osakkeenomistajien ja yhtiövastikkeiden kustannusten kannalta. Kunnossapitotarveselvitys kannattaa yleensä luoda PTS-ehdotuksen pohjalta.

PTS-ehdotuksessa kannattaa ottaa Isännöintiliiton mukaan yhä enemmän huomioon myös energiatehokkuuteen liittyviä seikkoja.

PTS-ehdotuksen tavoitteita ovat:

Suunnitelmallisuus ja ennakointi: Mahdollistaa kiinteistön huolto- ja korjaustarpeiden suunnittelemisen ja ajoittamisen etukäteen selkeästi, joka helpottaa budjetointia ja valmistautumista tuleviin tarpeisiin.

Kustannustehokkuus: Vältytään yllättäviltä kustannuksilta ja tehostetaan resurssien käyttöä, kun korjaus- ja huoltotoimenpiteet ovat selkeästi priorisoitavissa, ajoitettavissa ja budjetoitavissa. Myöhässä toteutetut remontit voivat tulla jopa 10-50% kalliimmiksi, kuin oikea-aikaisesti toteutetut.

Kiinteistön arvon säilyttäminen ja parantaminen: Hyvin tehty PTS-ehdotus mahdollistaa tietoiset korjaus-, parannus- ja huoltohankkeet, jotka säilyttävät tai parantavat kiinteistön arvoa.

Kuinka PTS-ehdotus laaditaan?

PTS-ehdotuksen laatiminen edellyttää kiinteistön yksityiskohtaista arviointia ammattilaisten toimesta. Tämä sisältää rakenteiden, teknisten järjestelmien ja ulkopintojen tarkastuksen. Lopullinen raportti tarjoaa aikataulun korjauksille, mikä auttaa isännöitsijöitä kohdentamaan resursseja tehokkaasti.

PTS-ehdotuksen laatiminen aloitetaan kiinteistön kuntoarviolla, josta tehdyillä löydöksistä ja suosituksista, luodaan pohja PTS-ehdotukselle. Kun kiinteistön korjaus- ja huoltotarpeet ovat tiedossa, tulee ne priorisoida kiireellisyyden ja merkityksen mukaan. Jokaiselle toimenpiteelle luodaan kustannusarvio ja ne ajoitetaan seuraavalle vuosikymmenelle. PTS-ehdotus tulee hyväksyttää kiinteistön hallituksella/omistajalla, samalla on hyvä tarkistaa, että se noudattaaa kaikkia siihen sovellettavia lakeja ja määräyksiä. 

Yhteenveto

PTS-ehdotus (pitkän tähtäimen suunnitelma) on taloyhtiön strateginen työkalu, joka  auttaa ennakoimaan kiinteistön kunnossapito- ja korjaustarpeet seuraavaksi 10 vuodeksi. Se auttaa taloyhtiöitä säilyttämään tai jopa kasvattamaan kiinteistön arvoa. Lisäksi se ohjaa ennakoimaan remontteja, joka voi säästää jopa 10-50% korjauskustannuksissa. PTS-ehdotus sisältää kiinteistön nykytilan arvioinnin, kunnossapitotarpeet, aikataulutuksen ja kustannusarviot. Hyvin suunniteltu PTS-ehdotus parantaa taloyhtiön ennakoitavuutta, kustannustehokkuutta ja varmistaa kiinteistön pitkäikäisyyden. PTS-ehdotus on siis taloyhtiölle ja isännöitsijöille yksi tärkeimmistä työkaluista.

Jaa postaus:

Muut postaukset

Älykäs PTS on nyt EstateApp

Älykäs PTS on nyt EstateApp!

Älykäs PTS tullaan tuntemaan jatkossa nimellä EstateApp. Päätimme päivittää tuotteemme nimen, koska tuote on niin kokonaisvaltainen kunnossapidon johtamisen työkalu, että vanha nimi oli harhaanjohtava.

Lue Lisää