HTJ2: Jatkossa kaikki taloyhtiön remontit kirjataan huolellisesti huoneistotietojärjestelmään. Vaihtoehtoisesti kunnossapitoa voi johtaa myös EstateApp -ohjelmistolla, joka integroituu kyseiseen järjestelmään.
Huoneistotietojärjestelmä on tullut monille tutuksi sähköisen osakekirjan myötä. Harva tietää, että jatkossa laki velvoittaa ilmoittamaan sinne myös mm. kunnossapito- ja muutostyöt. HTJ2:n siirtymäaika alkaa jo kesällä 2025 ja jatkuva ilmoitusvelvollisuus taas kesällä 2026.
Aikaisemmin taloyhtiöiltä on vaadittu lakisääteisesti taloyhtiön hallituksen ylläpitämä kunnossapitotarveselvitys, johon on tyypillisesti kirjattu vain hankkeen otsikko ja vuosiluku. Jatkossa yksittäinen hanke voi pitää sisällään jopa 20-30 datakenttää. Käyttäjän tulee esimerkiksi osata kiinnittää hankkeita eri rakenneosiin – tämä saattaa olla hankalaa, jos kiinteistön teknisestä puolesta ei ymmärrä riittävästi.
Lyhyesti kuvattuna huoneistotietojärjestelmän (HTJ2) hankkeiden logiikka toimii seuraavasti: järjestelmään luodaan hanke, joka pitää sisällään yhden tai useamman toimenpiteen. Toimenpiteen sisälle syötetään tietoja. Yksittäinen toimenpide voidaan taas liittää yhteen tai useampaan työkohteeseen. Myös työkohteisiin syötetään tietoja. Lopuksi työkohteisiin liitetään rakenneosat, kuten “vesikatto”, joihin hanke vaikuttaa.
Muutos lisää hallinnollista työtä, mutta taloyhtiöillä tulee olemaan jatkossa huomattavasti laadukkaampaa dataa remonteista, jolloin kiinteistön kunnossapitoa on helpompi johtaa ammattimaisemmin. Parempi data ohjaa herkemmin esimerkiksi ennakoivaan kunnossapitoon, jolloin remonteista saatetaan maksaa jopa 30% vähemmän. Aihe on muutenkin ajankohtainen, sillä taloyhtiön tehdyt ja tulevat remontit ovat nousseet viime aikoina asunnon ostajien ykköskriteeriksi. Hyvin kunnossapidetyt kiinteistöt houkuttelevat siis enemmän ostajia, joka taas näkyy asunnon arvossa.
HTJ2: Mitkä hankkeet ilmoitetaan huoneistotietojärjestelmään ja koskeeko ilmoitusvelvollisuus kaikkia taloyhtiöitä?
Käytännössä järjestelmään ilmoitetaan sellaiset hankkeet, jotka kirjataan isännöitsijäntodistukseen. Säännöllisiä huoltotoimenpiteitä ja pienimuotoisia kunnostustöitä ei lähtökohtaisesti ilmoiteta huoneistotietojärjestelmään.
Edellä mainittujen lisäksi taloyhtiöt ilmoittavat huoneistotietojärjestelmään myös ne osakkaiden tekemät työt, joista osakkaan kuuluu informoida hallitusta.
Hankkeet on ilmoitettava viimeistään, kun ne on toteutettu. Hyvän hallintotavan mukaan ne kannattaa kuitenkin ilmoittaa usein jo esimerkiksi suunnitteluvaiheessa.
Ilmoitusvelvollisuus koskee suurinta osaa taloyhtiöistä, mutta ei kaikkia. HTJ2 ei koske esimerkiksi taloyhtiöitä, joissa on korkeintaan viisi hallintakohdetta ja joissa ei ole lainkaan osakaslainoja.
Ennen 30.6.2026 päättyneiden hankkeiden osalta hankkeet voidaan ilmoittaa kevyemmillä minimitiedoilla, koska taloyhtiön hallinnolla ei välttämättä ole käytössään vuosikymmenten takaisten töiden tarkkoja tietoja.
Kuinka isännöitsijät suhtautuvat muutokseen? Isännöintipalvelu Isarvo Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pesonen vastaa
“HTJ2:n laajuus yllätti, mutta se on ehdottomasti hyvä asia. Asunnot ovat arvokkaita sijoituksia, joista tulee huolehtia sen mukaisesti. Hyvä remonttidata auttaa ennakoimaan ja tekemään päätöksiä, joilla korjauskustannuksia voidaan leikata ja asunnon arvoa kasvattaa. Se on asia, johon ammattimaisen isännöintiyrityksen tulisi ehdottomasti panostaa. Meille tämä kunnossapitopuoli on ollut jopa kilpailuetu.”
“Isännöintipalvelu Isarvoon muutos ei vaikuta paljoa, sillä pohjatyöt on jo tehty. Olemme jo päivittäneet kaikkien asiakkaidemme tehdyt ja tulevat remontit lähes HTJ2-sopivaan muotoon, eli kaikkiin tuleviin sekä tehtyihin hankkeisiin on jo kiinnitetty esimerkiksi rakennusosat ja toimenpidetyypit.”
“Meillä on käytössä EstateApp -ohjelmisto kaikissa taloyhtiöissä, jotta kunnossapito- ja kilpailutusasiat voidaan hoitaa ammattimaisesti ja täysin läpinäkyvästi. Isännöintijärjestelmistä on lähtökohtaisesti puuttunut nämä kunnossapidon johtamisen työkalut, joten meille ohjelmisto oli lähes välttämättömyys, jotta asiakkaille tarjotun palvelun laatu saadaan halutulle tasolle.”
Yhä useampi isännöintiyritys ja taloyhtiö johtaa kunnossapitoa EstateApp -ohjelmistolla
EstateApp on markkinoiden kokonaisvaltaisin kunnossapidon johtamisen järjestelmä, jota on kehitetty jo useamman vuoden ajan. Palvelu pitää sisällään ns. lakisääteisen osuuden lisäksi myös kaiken muun tarvitsemasi.
Ohjelmiston tavoitteena on edistää ammattimaista kunnossapidon johtamista, jonka myötä korjauskustannuksia voidaan alentaa ja kiinteistön arvoa kasvattaa. Lisäksi ohjelmisto tehostaa isännöitsijän ja hallituksen työtä, jolloin kunnossapitoon liittyvät asiat vievät vähemmän aikaa.
EstateApp pitää sisällään mm. seuraavia toiminnallisuuksia ja hyötyjä:
- Ohjelmisto visualisoi rakenneosien teknisen kunnon automaattisesti olemassa olevan datan pohjalta ja ehdottaa oikea-aikaisia toimenpiteitä, joka voi auttaa alentamaan korjauskustannuksia jopa kymmeniä prosentteja.
- Ohjelmisto auttaa valmistelemaan tarjouspyyntömateriaalit ja kilpailuttamaan urakoitsijat, suunnittelijat sekä valvojat ammattimaisesti, jolloin tarjoukset ovat laadukkaita ja niitä on helppo vertailla.
- Ohjelmisto auttaa johtamaan vuosittain toistuvia huoltotoimia.
- Taloyhtiölle tallentuu lähes täydellistä korjaushistoriaa (mm. tarjouspyyntömateriaalit ja tarjoukset), joka auttaa tulevissa hankkeissa.
- Tulevaisuudessa ohjelmisto automatisoi lakisääteisten HTJ2 velvoitteiden hoitamista ja mahdollistaa datan siirron suoraan huoneistotietojärjestelmään.
Blogi on kirjoitettu kirjoitushetken parhaan tietämyksen mukaan. Ole yhteydessä mikäli huomaat korjattavaa.
Nico Hötti
Operatiivinen johtaja, EstateApp
+358 50 53 77697
nico@estateapp.com